Slecht onderhoud in de woning. Wat kan ik doen?

Heb je last van vocht-, tocht- en/of schimmelproblemen? Of zijn er andere dingen kapot in de woning? Het is vervelend wanneer je hiermee te maken hebt als huurder. We vertellen je daarom graag wat je het beste kan doen om ervoor te zorgen dat Lefier iets aan de problemen gaat doen.

Meld jouw klacht bij Lefier

Geef eerst bij Lefier aan dat er problemen zijn met het onderhoud van de woning. Ga naar www.lefier.nl en klik op ‘’reparatie melden’’. Via Mijn Lefier kan je dan regelen dat er een onderhoudsmonteur komt om het probleem op te lossen. Lukt het niet om online je klacht te melden? Dan kan je ook altijd bellen naar Lefier: 088 – 20 33 000.

Krijg je geen reactie? Of worden de onderhoudsklachten niet opgelost? Je kan dan ook nog verdere stappen ondernemen.

Onderhoudsplicht

Eerst is het goed om te weten wat je rechten zijn. Verhuurders hebben een onderhoudsplicht. Dit betekent dat ze door onderhoud moeten voorkomen dat er gebreken aan de woning ontstaan. Wanneer er toch gebreken zijn, dan moeten ze deze verhelpen.

Duurt het te lang voordat een klacht wordt opgelost? Informeer Lefier schriftelijk over de problemen en vraag of ze binnen 6 weken de gebreken willen verhelpen. Ook mag je een kortere periode dan 6 weken aangeven. Dit kan bij onderhoudsgebreken die veel haast hebben, zoals een grote lekkage.

Regionale Geschillencommissie en Huurcommissie

Kom je er niet uit met Lefier? Je kan contact opnemen met de Regionale Geschillencommissie. De Regionale Geschillencommissie is onafhankelijk en bemiddelt tussen Lefier en huurders. Het inschakelen van de Regionale Geschillencommissie is gratis. Ze gaan eerst met jou en Lefier in gesprek en komen uiteindelijk met een advies. Dit advies is niet bindend.

Een andere mogelijkheid is om naar de Huurcommissie te gaan. Je kan hen vragen om een uitspraak te doen over de situatie die is ontstaan. Om je op weg te helpen heeft de Huurcommissie een gebrekencheck. [HP|H1] Met de gebrekencheck kan je controleren of het mogelijk is om een huurverlaging af te dwingen.

De Huurcommissie geeft niet meteen een huurverlaging. Het is belangrijk dat je eerst een schriftelijk verzoek bij Lefier neerlegt om het probleem binnen 6 weken te verhelpen. Wordt hier niet op gereageerd? Dan kan je een procedure starten bij de Huurcommissie, dit kost 25 euro. Dit bedrag krijg je terug als je de procedure wint.

De Huurcommissie doet eerst onderzoek in de woning en uiteindelijk volgt er een uitspraak die bindend is.

Heb je hulp of advies nodig? We denken graag met je mee over de stappen die je kunt nemen. Neem contact met ons op en we helpen je dan verder.


 Link naar gebrekencheck: https://www.huurcommissie.nl/huurcommissie-helpt/onderhoud-en-gebreken-check