Verzekeringen: ‘’Vaak kan je schade beter claimen op de inboedelverzekering’’

Heb jij lekkage in de woning gehad en is je laminaat hierdoor beschadigd? Bij wie moet je deze schade melden? Een veelgestelde vraag van huurders als het gaat om verzekeringen. We zijn met Johan Roemeling van Lefier hierover in gesprek gegaan. Johan is financieel controller en beheert de verzekeringen van Lefier.

Waar is Lefier voor verzekerd?

Lefier heeft een opstalverzekering voor al hun huurwoningen. Als eigenaar van een woning ben je verplicht om deze verzekering af te sluiten. Omdat Lefier veel woningen heeft verzekerd, is de dekking iets kaler. ‘’Het is voordeliger om een deel van de schades voor eigen rekening van Lefier te nemen’’ volgens Johan.

Verder heeft Lefier ook een aansprakelijkheidsverzekering en een aparte bouwverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten om de schade te vergoeden die onder andere medewerkers van Lefier aanrichten. Ontstaat er schade tijdens bijvoorbeeld de verduurzaming van huurwoningen? De bouwverzekering zorgt ervoor dat de huurder niet zelf voor de kosten op hoeft te draaien.

Aan de hand van een aantal situaties hebben we Lefier gevraagd wat ze vergoeden

De kelder staat onder water door heftige regenval.

Schade door heftige regenval wordt niet vergoed door de opstalverzekering van Lefier. Lefier neemt de reparaties aan de woning voor hun rekening. Staat de kelder onder water door een slecht werkende riolering? Dan is de gemeente schuldig aan de schade. Je kan de schade dan op hun verhalen.

Een huurder laat iets vallen per ongeluk op het aanrecht. Het aanrecht raakt hierdoor beschadigd.

Lefier is hier niet voor verzekerd. Als je schade maakt op deze manier, dan kan je dat melden bij je aansprakelijkheidsverzekering. Is de schade ontstaan door brand? Dan kan het wel via de opstalverzekering.

De laminaatvloer is beschadigd geraakt door een kapotte cv-ketel.

Een laminaatvloer hoort niet bij een opstalverzekering. Wel kan je de schade verhalen op je inboedelverzekering.

Er is brand geweest in de woning.

Lefier is verantwoordelijk voor de afhandeling van de schade. De huurder hoeft hier niets voor te vergoeden. Eigen meubels en bezittingen moet de huurder melden bij zijn of haar eigen inboedelverzekering.

Inboedelverzekering vergoedt vaak meer

Een inboedelverzekering vergoedt meer dan de aansprakelijkheidsverzekering van Lefier. In sommige gevallen is het daarom beter om naar de inboedelverzekering te gaan. Lefier adviseert huurders daarom ook om een inboedelverzekering af te sluiten. ‘’Bij een inboedelverzekering kan je het huurdersbelang meeverzekeren. Krijg je schade aan laminaat of andere zelf aangebrachte voorzieningen? Dan kan je deze laten vergoeden’’.

Heb je schade? Het slimste is om bij schade eerst naar je inboedelverzekering te gaan. Zij kijken of de schade echt hoort bij deze verzekering. Is dat niet het geval? Dan krijg je een afwijzing. Met deze afwijzing kan je uiteindelijk naar Lefier om daar de schade te claimen. Wil je schade melden? Mail naar schades@lefier.nl.