Hoe houd ik mijn woning koel tijdens hete dagen?

De laatste jaren heeft de zomer steeds meer hete dagen. Het gevolg is dat je bijna jouw woning uitzweet. Wanneer is het te warm in de woning? Wat kan je doen om de woning koel te houden tijdens de warmere dagen?

Maatregelen om de woning koeler te krijgen

Wordt het steeds warmer in de woning en krijg je op geen enkele manier de binnentemperatuur naar beneden? Dan heb je te maken met hittestress. We hebben een paar tips voor je om te zorgen dat het koeler wordt:

  • Houd ramen en deuren overdag dicht. Zo komt de warmte niet in de woning. Verder kan je ook de gordijnen dicht doen om het koel te houden.
  • Zet ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat alle ramen tegen elkaar open, zodat het lekker kan doorwaaien. De afgekoelde lucht kan het opgewarmde huis weer afkoelen.
  • Steen en asfalt zorgen ervoor dat de hitte langer rond de woning hangt. Vervang de stenen door groen. Of zet planten op je balkon.

Zorg goed voor jezelf en elkaar

Let ook goed op de mensen om je heen. Is het heel warm? Houd kinderen en oudere mensen goed in de gaten. Zij hebben sneller kans op gezondheidsklachten door extreem warm weer. Verder is het belangrijk om ook goed op jezelf te letten. Drink voldoende water.

Wanneer is het te warm in jouw woning?

Als het maar niet lukt om de woning af te koelen, dan heb je te maken met een gebrek aan de woning. Om dit aan te tonen bij Lefier moet je bewijzen dat het te heet is in de woning. Je kan dit doen aan de hand van de temperatuur-overschrijdingsmethode.

De temperatuur-overschrijdingsmethode gaat ervan uit dat hitte een gebrek is als de binnentemperatuur 300 uur per jaar boven de 26,5 graden is, terwijl de buitentemperatuur minstens 6 graden lager is. Belangrijk is dat je zelf wel maatregelen hebt genomen om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet te hoog oploopt.

Houd een logboek bij om te noteren hoe hoog de temperatuur in de woning is. Maak hierbij ook een foto van de temperatuur op de thermostaat of thermometer. De gegevens van de buitentemperatuur kan je vinden op de website van het KNMI. Of zoek via internet het dichtstbijzijnde weerstation. De weerstations die in de buurt zitten zijn: Eelde, Hoogeveen en Nieuw Beerta.

Hebben meer huurders last van hittestress in de woning? Vraag hen hetzelfde te doen. Je overtuigt Lefier, de rechter of Huurcommissie het beste als meer mensen tegen dezelfde problemen aanlopen. Wil je een logboek bijhouden? Wij hebben een voorbeeld beschikbaar. Je hoeft deze alleen maar uit te printen en in te vullen. Neem hiervoor contact met ons op.